Reçel Tarifleri

Geleneksel Türk mutfağında nefis reçeller nasıl yapılır? En iyi reçeller’de hangi malzemeler kullanılır? Evde reçel yaparken nelere dikkat edilir? Anadolu mutfağında en iyi reçeller hangileridir?  da Osmanlı Saray Mutfağında Reçel adetleri nelerdir?


Gaziantep

Gaziantep "Haylan Kabağı" Reçeli Tescillendi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), Gaziantep’in özgün ve kültürel değerlerinin tescillenerek korunması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu..

Trabzon'un Hurma, Karayemiş ve Fındık Lezzetleri

Trabzon'un Hurma, Karayemiş ve Fındık Lezzetleri

Trabzon'un meşhur meyvelerini ve bu meyvelerden yapılan tatlı sırlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Trabzon, sadece doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla değil, aynı zamanda..

"Reçel" Nedir? Evde Reçel Yapmanın Püf Noktaları?

Reçel, meyve, şeker ve suyun belirli bir oranda kaynatılmasıyla elde edilen, tatlı bir kıvama sahip konservedir. Türk mutfağında en iyi reçel tarifleri, kahvaltıların vazgeçilmez bir parçasıdır ve..

En İyi Reçel Çeşitleri

En İyi Reçel Çeşitleri

Evde En İyi Reçel Çeşitlerini yapabilmek için hangi malzemeler kullanılır. Evde reçel yapmanın püf noktası nelerdir? Reçel nasıl yapılır? En meşhur reçel çeşitlerini yapabilmek için Türk mutfağı şeflerinin özel..

Mürdüm Eriği Reçeli

Mürdüm Eriği Reçeli

Fazile Paksoy- Taze taze yerdik konu komşu ile birlikte. Şimdiler de pazarlarda ve manavlarda çok, mürdüm deniyor adına. Bende bir kaç yıldır toplayıp reçel yapıyorum. Kolay bir tarif, yapanlar bilenler vardır..

Limon Reçeli Nasıl Yapılır?

Limon Reçeli Nasıl Yapılır?

Peki bu güne kadar evinizde Limon Reçeli yaptınızmı? Yenilikçi lezzetlerden Limon Reçeli yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel limonlu tariflerinden faydalanmak istermisiniz?

Iğdır Patlıcan Reçeli Coğrafi İşaret Alarak Tescillendi

Iğdır Patlıcan Reçeli Coğrafi İşaret Alarak Tescillendi

En Eski Reçel Tariflerinden Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır? Patlıcan Reçeli (Iğdır'a Has Özel) Tarifi İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? Coğrafi işaret başvuru' su olumlu sonuç verdi.

Nar Reçeli nasıl yapılır?

Nar Reçeli nasıl yapılır?

Peki Nar Reçeli yapmanın özellikleri nelerdir hiç merak ettiniz mi? Yöresel mutfaklar -ımızda kış hazırlıklarından Nar Reçeli yaparken nelere dikkat edilir? Evde nar reçeli yapabilmek için hangi...

Siyah Havuç Reçeli

Siyah Havuç Reçeli

Siyah Havuç Reçeli nasıl yapılır? En farklı reçel çeşitlerinden Siyah Havuç Reçeli yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Tadımlık reçel çeşitleri yapmanın püf noktaları nelerdir?

Kuru Üzüm Reçeli...

Kuru Üzüm Reçeli...

En iyi reçel çeşitlerinden Kuru Üzüm Reçeli nasıl yapılır? Evde Kuru Üzüm Reçeli yapmak için kullanılan malzemeler nelerdir? Osmanlı mutfak kültüründe misafirlere tadımlık ikram..

Limon ve Portakal Kabuğu Şekerlemesi Nasıl Yapılır?

Limon ve Portakal Kabuğu Şekerlemesi Nasıl Yapılır?

Güzel olanlarının kabuklarını bir hafta kadar buzdolabında biriktiriyorum şekerleme ve marmelat yapıyorum. Kimi zaman kahvelerimize eşlik..

Karabaşotu (Karağan Reçeli)

Karabaşotu (Karağan Reçeli)

Bu macun iştahsız ve bitkin çocukları kuvvetlendirmek, öksüren ve nefes darlığı çeken yetişkinlerin de nefeslerini açmak için sabahları bir kaşık kullanılırmış. Eskiler pekme..

Bergamot Reçeli

Bergamot Reçeli

En Meşhur Reçel Tariflerinden Bergamot Reçeli Yapabilmek İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir? Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Bergamot Reçeli...

Turunç Macunu (Reçeli)

Turunç Macunu (Reçeli)

En İyi Reçel Çeşitlerinden ve Ege Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Turunç Macunu (Reçeli) Nasıl Yapılır? En Sevilen Reçel Tariflerinden Turunç Macunu (Reçeli) Yapılışı:

Turunç Kabuğu Reçeli

Turunç Kabuğu Reçeli

Yöresel lezzet taşıyıcılarımızdan Behiye Özdemir’in kaleminden Turunç Kabuğu Reçelini yöreye has tarifi ile mutfaklarınıza getirdik. Muğla mutfak kültürü 'nde En iyi reçel tariflerinden

Üzüm Reçeli

Üzüm Reçeli

Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Reçel Çeşitlerinden Üzüm Reçeli Nasıl Yapılır? Türk mutfağında Kış hazırlıklarından biri de En Kolay Reçel Tariflerinden Üzüm Reçeli...

Muğla Mutfak Kültüründe Domates Reçeli Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfak Kültüründe Domates Reçeli Nasıl Yapılır?

Domates Nedir? Domates Osmanlıya Ne Zaman Geldi? Muğla Yemek Kültüründe En İyi Lezzetlerden ve En Farklı Reçel Tariflerinden Domates Reç...

Düğlek Reçeli Ve Turşusu

Düğlek Reçeli Ve Turşusu

Kavunun Kökeni Nedir? Kavun Anadolu’ya Ne Zaman Geldi? Düğlek Nedir? En İyi Reçel Tariflerinden ve En İyi Reçel Çeşitlerinden Düğlek Reçeli Nasıl Yapılır? Reçel Tarifleri...

Yöresel Datça mutfağından Evde Çam kozalağı Reçeli

Yöresel Datça mutfağından Evde Çam kozalağı Reçeli

Çam kozalağı Reçeli nasıl yapılır? Çam kozalağı Reçeli yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Evinizde Çam kozalağı Reçeli yapmak istermisiniz..

Reçel Nedir? Reçelin Tarihi Ve Osmanlıda Reçel Kültürü

Reçel Nedir? Reçelin Tarihi Ve Osmanlıda Reçel Kültürü

Reçeller meyveden koku elde etmeye uzanan çok eski bir yiyecek tarihinin günümüzdeki mirasıdır. Reçel yapımı hakkında tartışmasız bilinen dünyaya Ortadoğudan yayılmış olduğu dur. Türk Mutfağı’nda..

Osmanlı Saray Mutfağından Nane Reçeli Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağından Nane Reçeli Tarifi

Osmanlı'nın en tatlı mirası: Reçel Metropol insanı yazın son sıcaklarıyla kavrulurken, Anadolu kadını kış için reçel hazırlığına çoktan başladı. Vişneden domatese, sakızdan patlı...

Muz Reçeli Tarifi

Muz Reçeli Tarifi

Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osman lı Saray Mutfağında “reçel” Hakkında Bazı Dipnotlar; reçel ihtiyacının büyük bir kısmı.

Ceviz Reçeli Tarifi

Ceviz Reçeli Tarifi

Bütün müslüman şehirlerinde “şerbetçi”, “şekerci” dükkanları, limonatacılar ve reçelciler vardır. Bunlarda çok çeşitli, zengin şekerleme..

Süt Reçeli Tarifi

Süt Reçeli Tarifi

Osmanlıda saray mutfağının reçel ihtiyacının büyük bir kısmı Adana’dan karşılanırdı. Zengin kesimin sofra eşyası ve saklama kapla..





Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızdan alıntıdır;
Eski tariflerden yeni lezzetler
Osmanlı döneminde hane ne kadar zengin olursa olsun, reçelleri mutlaka evin hanımı yapardı. Kahve içmeye gelen misafirlere sade kahvenin yanında kaşık tatlısı olarak değerli taşlarla işli reçel takımı ile en az yedi çeşit olmak üzere evin hanımının kendi elleriyle yaptığı reçeller ikram edilirdi. Farklı meyve, çiçek ve sebzelerle reçeller yapan hanımların tarifleri ayrıca istenir, hanımların incekiler de sakladıkları bu değişik reçeller sadece özel misafirlere ikram edilirdi. 
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında "Reçel" Hakkında Bazı Dipnotlar;
 
Reçel, Helva ile ilgili olarak Olivier da bazı bilgiler verir:
“Pekmez, susamla karıştırılıp Avrupalıların dahi pek ihmal edemeyecekleri bir nevi ‘nuga’ yaparlar. Pekmezi imal etmenin bir zorluğu da yoktur. Helva denilen ‘nuga’ yahut tatlıyı yapabilmek için pekmezle susam kocaman kazanlarda orta ateşte devamlı olarak kaynatılır.
 
Büyük tahta kaşıklarla hiç durmadan karıştırılır. İyice piştikten ve sıvı katılaşmaya başlayınca ateşten indirilir düz mermerden veya bakırdan tepsilerin içine dökülür. Bir buçuk iki parmak kalınlığındaki bu sıvı soğumaya bırakılır. Elde edilen bu ‘nuga’ veya helva perakende olarak satılır”
 
Dernschwam, bazı eksik bilgilerle de olsa aşureden de söz eder ve balın Türkler tarafından çok makbul bir yiyecek olduğunu kaydeder.
 
Misafirlere reçel ikramı da Osmanlı Saray Mutfağı adetleri arasındadır. Neave de bir Türk evini ziyaret ettiğinde hizmetçi kızlar “gül ve portakal reçelleri ile dolu kristal kavanozlar” ile ikramda bulunur, o da beğendiği reçelden bir kaşık alır, yine tepside sunulan suyu içtikten sonra kaşığı tepsideki bir kavanoza koyar. Topkapı Sarayı’nı ziyaret ettiği sırada da kahve ile gül ve bugün artık neredeyse unutulmuş olan menekşe reçeli ikram edilir.